Czemu w okresie wigilii łamiemy się opłatkiem
Tradycja łamania się opłatkami przy wieczerzy wigilijnej ma długą historię, ponieważ chleb jest w religii chrześcijańskiej bardzo ważnym symbolem. Taki zwyczaj jest praktykowany nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu innych, na przykład takich jak Słowacja, Czechy czy Włochy.
Chleb symbolizuje pojednanie i przebaczenie, ale też jest symbolem dobrobytu. Opłatki na święta robione były przed laty wyłącznie przez księży i zakonników. Obecnie sytuacja się zmieniła, i produkcja opłatków jest realizowana przez wyspecjalizowanych producentów, którzy w ostatnich miesiącach roku pracują na bardzo wysokich obrotach.
Nasza tradycja zaleca, aby opłatki były koloru białego, i takie też wybierane są najczęściej, ale dla zwierząt produkuje się też kolorowe wersje. W składzie tradycyjnych opłatków znajdziemy jedynie wodę i białą mąkę, po zmieszaniu ich razem powstaje gęsta masa, jaką się następnie wytłacza, wypieka i tnie na kawałki. Podczas prasowania często są wytłaczane religijne i świeckie motywy.
+Tekst Sponsorowany+