Jak odpowiednio dobrać słoiki do przetworów
Domowe przetwory robi się głównie z myślą o wyjątkowym smaku i aromacie, a do ich przechowywania najlepiej nadają się słoiki. Do sosów, konfitur czy dżemów najlepiej sprawdzają się słoiki o grubych ściankach i mające prosty kształt, które nie tylko dobrze znoszą wysokie temperatury, ale też pozwalają dokładnie doczyścić środek przed kolejnym użyciem.
Słoiki z gumowym uszczelnieniem i klamrą są niejednokrotnie wybierane do kiszonek i długo dojrzewających przetworów, ponieważ gwarantują trwałe zamknięcie bez potrzeby każdorazowej wymiany wieczek. Znaczenie ma również wielkość — zbyt duże słoiki prowadzą do marnowania żywności, jeżeli zawartość nie będzie szybko zużyta po otworzeniu, natomiast za małe mogą być niepraktyczne przy większych porcjach.
Wybierając słoiki dobrze jest też unikać ozdobnych kształtów, które ładnie się prezentują na półce, ale o wiele ciężej je później przechowywać, myć czy napełniać. A do ich zakupu najlepiej wybrać jakiś sprawdzony, dobry słoiki sklep z tego typu asortymentem.
+Tekst Sponsorowany+